top of page

Jak jsem fotil novoroční ohňostroj 1.1.2016 v Praze

Přináším vám pár informací a fotografií, které se týkají fotografování ohňostroje.

Jak jsem jej dnes fotil a jaké jsem měl nastavení?

Jako základ považuji být na místě focení o minimálně hodinu dříve a mít stativ. Bez obojeho to prostě nejde.

Narozdíl od klasického nočního fotografování města zde záleží hodně nejen na ISO, cloně a vyvážení bílé, ale hodně i na čase. Aby nebylo na fotografii moc světelných efektů, je potřeba se pohybovat okolo 4-5 sekundové expozice a k tomu uzpůsobit clonu a ISO.

Dnes to konkrétně vycházelo většinou na čas 4-6 sekund, ISO200, clona 8. Záleželo na světelnosti explozí.

Každopádně pokud budete fotit ohňostroje nezapomeňte stejně jako u noční fotografie mít co nejnižší ISO, ideálně 100 či max. 200 kvůli šumu na fotografii. Další na co byste neměli zapomenout, je vypnout si ve fotoaparátu redukci šumu a na objektivu stabilizaci.

Co je také důležité je využít kabelovou či dálkovou spoušť nebo alespoň časovou spoušť, kterou má každý fotoaparát.

A co je také dobré a já dnes nudělal? Hlídejte si, aby vám někdo nekopal do nohy stativu, nebo si do něj nebouchejte kabátem jako já anebo jako já - pozor na drobnost, jakou je, že se jedna noha stativu malinko dotýká zábradlí o které se opíra asi tak 20 lidí ;) Stojí vás to pak několik fotografií, než se podíváte pořádně na náhledy. Nebo v horším případě to zjistíte až doma....

A ostření? Dobré je se naučit manuální ostření anebo alespoň zaostřit a ostření následně vypnout a ideálně nějak zaaretovat.

Kdyby vám to ani tak nešlo a nebo se vám nelíbili vaše noční fotografie, tak přijďte na mé fotokurzy nočního focení, rád vás uvidím a věřte, že pak už budete umět udělat hezké noční fotky.

Dobré světlo

JH

Vybrané příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Vyhledávání
Podpořte nás
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page